Acest animal mic este ultimul membru descoperit al familiei Procyonidae, care include raci sau kinkajous, specifică acești zoologi, care au identificat această nouă specie din exemplare păstrate timp de un secol în muzee, dar luate până la aici greșit pentru alte specii deja cunoscute.

Un corp de pisică și un cap de ursuleț

Cu o greutate de aproximativ 900 de grame, olinguito are ochi mari, o blană de culoare maro care trage portocaliu și trăiește în pădurile cețoase din Columbia și Ecuador, unde localnicii o numesc „neblina”, ceață în spaniolă.

DIVERSITATEA. "Descoperirea olinguito-ului de către știință arată că lumea nu a fost complet explorată și încă ține secrete", a spus Kristofer Helgen, curatorul departamentului de mamifere de la Washington Museum of Natural History și șeful muzeului. Echipa de cercetare la originea acestui studiu publicat în revista americană Zookeys: „Dacă noi carnivore pot fi descoperite în continuare, ce alte surprize ne așteaptă?”. „Descrierea și clasificarea acestor specii este primul pas în înțelegerea bogăției și diversității vieții de pe planetă”, a spus omul de știință.

Cercetări muzeale

Cercetătorii au examinat peste 95% din exemplarele de olingos naturalizate păstrate în muzee din întreaga lume, testând ADN-ul și analizând datele istorice colectate în sălbăticie. Au descoperit apoi spre marea lor surpriză existența olinguito-ului, o specie niciodată descrisă anterior de știință.

INDICII. Primele indicii notate de Kristofer Helgen au fost dinții și craniul olinguito - care sunt mai mici și de formă diferită în comparație cu alte olingi. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, examinând pieile specimenelor de olinguitos că această nouă specie avea dimensiuni mai mici, cu blana mai densă și părul mai lung. În plus, această specie trăiește într-o singură zonă a Anzilor de nord între 1.600 și 3.000 de metri deasupra nivelului mării, mai mare decât celelalte specii cunoscute de olingo.

Potențial în pericol

După identificarea olinguito-ului în muzee cu exemplare colectate la începutul secolului XX, a rămas pentru acești oameni de știință să știe dacă animalul mai exista în sălbăticie. Au organizat apoi o expediție pentru a-l găsi. Echipa a avut mare noroc cu un videoclip de câteva secunde al uneia dintre aceste animale realizate de zoologul ecuadorian Miguel Pinto, care a permis apoi să descopere și altele pe versanții vestici ai Anilor.

DEFORESTARE . Cercetătorii au petrecut zile întregi filmând și documentând viața, obiceiurile și caracteristicile acestor animale. Au învățat că olinguito-urile sunt mai ales active noaptea și că, dacă sunt carnivore, mănâncă mai ales fructe. De asemenea, rareori coboară copaci și poartă doar un copil la un moment dat. Echipa a estimat, de asemenea, că 42% din habitatul lor istoric au fost deja transformate în zone agricole sau urbane, ceea ce ar putea fi în pericol.

Recomandat Alegerea Editorului